Gurka

Gábor

Gábor

Gurka

Résztvevő

*animációs rövidfilm *coming of age *2D&3D *animátor

BIO

1998-ban születtem, tanulmányaimat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kezdtem, majd 2019-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán szereztem BA diplomát. 2017 óta dolgozom szabadúszó 2D és 3D generalistaként, kompozitorként rövidfilmekben és játékfilmekben, valamint rendezőként megrendeléseken és zenei videókon. Mindezek mellett a dramaturgia és a narratív rövidfilmek rendezése is foglalkoztat.

A projektem

A Programról

My project

About JUMPSTART

A Last better days egy vegyes technikával készülő “coming of age” animációs rövidfilm A történetben egy fiatal lány Budapestre költözik az egyetem miatt, és nehezen találja magát otthonosan az új életében. A szemeszter kezdete előtti utolsó napokban azonban a barátja segítségével egy vad buli és első másnapossága során megtanul valamit. Megtanulja elfogadni a nyár végét, mint valami új és izgalmas kezdetét.

Eszter épp most érkezett vissza albérletébe a családi nyaralás után. Eléggé feszült, hiszen ez az utolsó pár nap az egyetem kezdete előtt. A szobája rendetlen, és minden ruhája tiszta kosz. Így a nap hátralévő részére egyetlen terve az, hogy csüggedten rendet tegyen. Ekkor azonban Alíz, az otthoni barátja felhívja, és megpróbálja őt elhívni egy buliba. Az utóbbi időben nem sokat beszéltek, így nem kevés rábeszélésre van szükség. A partin először szinte idegennek érzi magát. Egy üveg bor után viszont végre hónapok óta először belevágnak egy beszélgetésbe. Isznak, nevetnek és sokat táncolnak... aztán minden kezd összefolyni. Eszter életében először szörnyű fejfájással ébred. Úgy dönt, hogy felkockáz néhány almát. Kezd jobban lenni, ezért kiül az erkélyre. A környék csendes, a Nap épp csak elkezdett sütni, és végre izgatottan kémleli, mi vár rá. Először kezdi otthon érezni magát ebben az új helyzetben.

ReferenciA

References

No items found.

Jumpstart

A 2022-es Primanima Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amely „kettő az egyben”  lehetőség egy gyakorlati workshopon és egy forgatókönyv-fejlesztő programban való részvételre, amely már a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előtt elkezdődött, és utána egész évben folytatódott online és személyes konzultációk formájában. Az egyedülálló műhelymunkában 12 kiválasztott tehetségnek van lehetősége részt venni, akik a gyakorlati munka után egy dramaturg segítségével dolgoznak filmtervük forgatókönyvén. 

A program első eleme egy négynapos, gyakorlatközpontú műhely, amelyet az Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat alkotók tartottak a Primanima előtt. A résztvevők itt egy közös animációs projektet hoztak létre, amelyet a fesztiválon mutattak be a budaörsi Majorban. A műhely résztvevői magára a fesztiválra is meghívást kaptak, ahol vetítéseken, fórumokon és mesterkurzusokon vehettek részt. A fesztivál hetének második felében saját animációs filmterveikhez is tanácsot kérhettek a magyar animációs filmrendező és dramaturg Hermán Árpádtól, illetve csoportos megbeszéléseken is prezentálhatták önálló projektjeiket. A fiatal tehetségeknek a közös élmény folytán lehetőségük van erős kapcsolatot építeni egymással, és még 11 alkalommal, havonta vehetnek részt konzultációkon forgatókönyvük fejlesztése érdekében. A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők a gyakorlati workshop eseménye után hosszútávú szakmai támogatást kapnak.

A 10. Primanimán startolt Jumpstart megvalósításában partnereink is aktívan részt vesznek. A visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működünk együtt. Nagy segítséget nyújtott nekünk a lengyelországi MOMAKIN, akik csapata révén résztvevőink meghívást kaptak a 2022-es ANIMARKT Stop Motion Forumra, a CEE Animation Forum, akik gyakorlati útmutatást adtak a fórumra történő jelentkezésről, és a szlovák StoryLab, akik az egyik résztvevőnket delegálták. A programban mentorált alkotóknak eszerint nagyobb lehetőségük adódik a térség más animációs szakmai programjainak a látogatására, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni. 

Primanima Jumpstart
2022

Primanima Jumpstart 2022 is a talent development initiative that offers a "two-in-one" opportunity to participate in a practical workshop and a script development programme that started before the 10th Primanima World Festival of First Animation and continued throughout the year in the form of online and in-person consultations. The unique opportunity for 12 selected talents to take part in the experimental workshop is followed by a practical session in which they are working on the script of their film project with the help of a dramaturg.

The first part of the programme was a four-day, practice-oriented workshop held right before Primanima by experienced tutors and filmmakers from Vienna, Thomas Renoldner, Marzieh Emadi and Sina Saadat . Here the participants created a collaborative animation project, which was presented at the festival in the exhibition space of Major in Budaörs. The participants were also invited to the festival itself, where they had the opportunity to participate in screenings, forums, master classes and the festival's vibrant life. During the second half of the festival week, they could also consult a Hungarian animation filmmaker and dramaturg Árpád Hermán for their own animation film projects and present their individual works in group sessions. The young talents have the opportunity to build strong relationships with each other through the experience and will have 11 more monthly consultations to develop their scripts. Primanima Jumpstart talent development programme is particularly unique in that participants receive long-term support after the practical workshop event.

Our partners are also actively involved in the implementation of Jumpstart 2022. We collaborate with prominent film and animation professional platforms in the Visegrad region. We have received great help from MOMAKIN in Poland, whose team enabled our participants to be invited to the 2022 ANIMARKT Stop Motion Forum, we have collaborated with the CEE Animation Forum, who provided practical guidance on how to apply to their well known event, and we have the chance to work on our partnership with StoryLab in Slovakia, who delegated one of our participants.All in all, one of our main goal was to provide a wider access to the creators mentored in this programme other animation industry events in the Visegrad region, as well as the chance to join existing and well-established regional networks and promote international cooperation among them.

HUN
ENG
HUN
ENG