Primanima Jumpstart workshop résztvevők az Animarkt Stop Motion Forum-on – Nagy Zoé beszámolója

Nagy
Zoé
~
14/12/2022
A Primanima mindig is figyelmet fordított arra, hogy ne csak a fesztiválon, de azon túl  is lehetőségeket teremtsen a fiatal animációsoknak. A fesztivált minden évben megelőzi egy nemzetközi animációs workshop, melyet különböző technikáknak, műfajoknak vagy gyakorlatoknak dedikálunk. A 10. Primanimán startolt Primanima Jumpstart nemzetközi animációs workshop és hosszútávú tehetséggondozó program megvalósításában partnereink is aktívan részt vállaltak. Ebben az évben a visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működtünk együtt (MOMAKIN, CEE Animation Forum, StoryLab). A MOMAKIN-nak köszönhetően a 2022-es Animarkt Stop Motion Forum-ra több jumpstartos is ellátogathatott és részt vehetett a fórum szakmai eseményein. Nagy Zoé beszámolója következik.

A Primanima Jumpstart program együttműködésének köszönhetően meghívást kaptam Lengyelországba az Animarkt Stop Motion Forum három napjára. Elsődlegesen az Ask the expert program résztvevőjeként hívtak meg, de sok más érdekes szakmai programon is részt vehettem, emellett pedig még lehetőségem nyílt megismerni a fórum helyszínéül szolgáló különleges Lodz várost is. A november 6-án délután megrendezett Ask the expert programon három szakemberrel konzultálhattam a filmtervemről, mindegyikőjükkel külön, fél órán át.  

Nagy Zoé a 2022-es Animarkt Stop Motion Forum-on

Először Olivier Catherin producerrel beszélgettem. Mivel a film még viszonylag kezdeti fázisban járt ekkor, így átbeszéltük a film történetét és mondanivalóját, hogy esetleg milyen irányba fejlesszem tovább őket. Kérdésemre mesélt nekem a produceri munkakörökről és feladatokról is a film kapcsán. Utána Anna Bielak forgatókönyv íróval konzultálhattam, aki segített a film történetében előforduló estleges buktatókat kiküszöbölni és egy erős dramaturgiai struktúrát kiépíteni. Végül Eva Calland-Waller art director-al beszélgettem, aki a film stílusával és látványvilágával kapcsolatban adott tanácsokat. Ajánlott referenciákat, és átbeszéltük, hogy a film látványvilága milyen módon segítheti a film dramaturgiáját, milyen irányba induljak el a fejlesztés során, hogy a végeredmény olyan legyen, amelyet megálmodtam. 

Animarkt Stop Motion Forum 2022

Ezelőtt még egyedül 2D animációs technikával szerettem volna készíteni a filmet, de az esemény és a konzultációk hatására egyre nyitottabb vagyok a stop-motion elemek használatára a filmben, melyek jól működhetnek egyes filmbeli világok elválasztásában. Ezentúl részt vehettem több mesterkurzuson is, mint Mats Grorud How to tell true stories in animation? című előadásán, ahol a filmje kapcsán beszélt arról a folyamatról, hogyan adaptált valós történetet animációs filmre. Meghallgattam Hector Fauso és Jonatan Gusman előadását a Polar stúdiótól, akik a stop-motion filmek mögötti vizuális effektek és korrekciók folyamatát mutatták be, és tippeket hallhattunk, hogy hogyan könnyíthetjük meg önmagunk vagy mások számára a stop-motion felvételeket követő utómunkát. 

Összességében szuper élmény volt, a filmtervemen pedig sokat lendítettek előre a konzultációk.

Nagy Zoé: Eruption – látványterv

Zoé filmtervét, az Eruption-t idén beválogatták a 2023-as CEE Animation Forum-ra. A Primanima Jumpstart program összes résztvevőjének projektjével itt tudsz megismerkedni.

No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG