Határok áttörése az animációban – Interjú Thomas Renoldnerrel

Primanima
~
5/10/2022
Thomas Renoldner számos művészeti területen kipróbálta magát: rajz, festészet, fotográfia, objektművészet, installáció, performansz, zene. Emellett mestertanár is, és a bécsi Képzőművészeti Akadémián vezet stúdiót. Az animációt olyan médiumként használja, melyben szabadon kombinálhat más művészeti ágakat, melyekkel kísérletezik. A 10. Primanimán abban a szerencsében volt részünk, hogy otthont adhattunk fotókiállításának, zsűritag volt a Fiatal rendezők versenyprogramjában, meghallgathattuk mesterkurzusát, és felkértük, hogy legyen az első Primanima Jumpstart program tutora is.

A különböző műfajok keveredése és a köztük húzódó határok áthágása állandó téma a filmjeidben. Ilyen például a Don't Know What, amely az olcsó szórakoztatás elemeit ötvözi az avantgárd film művészeti megközelítésével. Ki tudnád fejteni az emögött álló szándékaidat?

Van ez a németül "hassliebenek" nevezett érzésem, a "gyűlölet-szerelem". Azt hiszem, nagyon fiatal korom óta "gyűlölet-szerelem" viszonyban vagyok az avantgárd filmmel. Szerintem az életemben és a művészi munkámban mindig is ott volt ez a szabadságvágy, a határok áttörésére való törekvés, ezért sem véletlen, hogy érdekelt a kísérleti film. Nagyon korán felfedeztem, hogy még az avantgárd filmben vagy a kísérleti filmben is vannak szabályok. Emlékszem, hogy egy filmteoretikus ironikus kijelentésként beszélt az "avantgárd filmrendőrségről", de tényleg van valami, ami valóban létezik. Engem az érdekel, hogy olyan dolgokat keverjek össze, amelyek nem igazán tartoznak egymáshoz. Nem az összes filmemben, de néhányban.

Thomas megnyitja a Primanima Jumpstart workshop kiállítását

A Don't know what című filmed úgy jellemezted, mint egy demonstrációt arról, hogyan épül fel egy vicc. A humor már kezdetektől fogva fontos része a munkáidnak. Tudatosan vonod be, vagy ez természetes módon történik az alkotófolyamat során?

A Don't know what című filmemmel a humor lényegét kerestem. Ha meg akarod nevettetni az embereket, akkor a dramaturgia és az időzítés nagyon fontos, különösen a film esetében. Ha néhány másodperccel hosszabb valami a kelleténél, az emberek nem nevetnek. A filmben azzal a kérdéssel kísérleteztem, hogy meddig tarthat egy statikus szituáció, mielőtt megszakad? Több okot találtam arra, miért  nevetnek az emberek. Az egyik a meglepetés, tehát ha valami váratlan dolog történik, például egy csavar. A Sunny afternoon-nak szexuális tartalma is van, ami szintén olyasmi, amin az emberek szeretnek nevetni. A fájdalmas geg valami nagyon népszerű dolog, különösen a kereskedelmi filmekben és a rajzfilmekben, ahol a szereplők esetenként megverik egymást. Az én filmjeimben is van néha ez a fájdalmas geg és szenvedés, amihez az emberek kötődnek, ami szintén a humor egyik eleme. 

Láttam egy videót a YouTube-on néhány munkádról, melyeket egy galériában mutattak be, és az emberek, akik nézték, úgy nevettek, mintha egy vígjátékot néztek volna.

Igen, a My Self Portrait Trilogy című installációról beszélsz. Ez nagyon érdekes volt, mert a rák élményéről szóló filmemet és más filmjeimet raktam össze az installációhoz. Az utóbbiak inkább viccesek, míg a rákkal foglalkozó film nagyon komoly. És azt hiszem, a nevetés ebben a kontextusban inkább arról szólt, hogy örülünk, hogy túléltem a rákot, vagy hogy olyan stádiumban vagyunk, amikor már nem kell nagyon komolyan beszélnünk a rákról, hiszen túléltem.

Interjú közben a 10. Primanima fesztiválon

Emlékszem, hogy a közönség játszhatott a hanggal, azaz az emberek váltogathatták a három film hangjait. Néhány vicces kombináció jött ki ebből a nagyon komoly hangvételű rákos filmből és a többiből. Ez a megkönnyebbülésről szól, mivel meggyógyultam, és örülök, hogy nevethetünk egy olyan dolgon, mint a rák.

A zene és a hang szorosan összefonódik a vizualitással a filmjeidben. Az alkotói folyamat során nálad melyik jön előbb a kettő közül?

Ez nagyon különböző. A Don't know what című filmben folyamatos párbeszéd volt a kettő között. Azért kezdtem el a hangot szerkeszteni, mert ki akartam deríteni a mikroszerkesztés hatásait, például a másodpercenkénti 12 hangdarab levágását. Ez volt a kiindulópontom, a hanggal kísérleteztem, de a kép kapcsolódott a hanghoz, így annak követnie kellett. Aztán valami érdekeset láttam, amikor elkezdtem a képet szerkeszteni. A filmeken egészében fejhallgatóval dolgozom, így mindig erősen követem a hangot. A hang irányította a képet, később pedig fordítva történt, egyfajta párbeszédbe léptek egymással.

Gyerekkorom óta érdekel a zene, és azt hiszem, zenész alkat vagyok, az is lehettem volna, ha néhány dolog az életemben másképp alakul. Úgy gondolom, hogy amit hallunk és látunk a moziban, az ugyanolyan fontos, és engem különösen érdekel ez a párbeszéd. A filmjeimben nagyon fontos a hangzás, a zene,  és szeretem a olyan művészek munkáját, akik erre koncentrálnak. Őszintén szólva nem igazán szeretem a nyelvi filmeket, inkább azokat szeretem, melyekben zene és kép kapcsolódik össze.

Az animáció előtt pszichológiát és neveléstudományt tanultál. Hogyan hatott ez a művészetedre?

A művészi munka eléggé független, nem látok szoros kapcsolatot a pszichológiai tanulmányaim és a filmkészítés között. Néhány éve tanítok több iskolában, és a Bécsi Képzőművészeti Akadémián is vezetek egy stúdiót. A tanításban a pszichológiai és pedagógiai tanulmányaim nagyon hasznosak és fontosak, de a filmkészítésben nem. Ha eszembe jut a Don't know what, az a pszichológiáról szól, szóval igazad van. Egy tanulmány arról, hogy hogyan reagálnak az emberek valamire. Engem mindig nagyon érdekelt, hogy figyeljem az emberek reakcióit a moziban ülve. Európa és Kanada között, ahol ezt a filmet vetítették, a reakciók nagyon különbözőek voltak.

Mindig érdekes látni azt a pillanatot, amikor nevetnek, és nem minden vetítésen ugyanaz a pillanat az. Tehát valójában a közönség pszichológiája érdekel.

Határozottan élvezed, hogy meglepheted a közönséget, új, váratlan jelentéseket generálhatsz, és különböző vágási technikákat alkalmazhatsz. Nézőként a meglepetést értékeled más művészek munkáiban is, vagy van még valami, amit elvársz egy jó animációtól?

Igen, mindig nagyon érdekelnek az új vizuális élmények, és az olyan művészek munkái, akik kitágítják a kép lehetőségeit. Nem nagyon foglalkoztat a klasszikus animáció vagy a hagyományos stílus, mert annyi klisé ismétlődik állandóan. De mint mondtam, a kísérleti filmben is vannak klisék és ismétlődések. Meglepődni jó dolog! De felfedezni valamit, amit még nem láttam, a médium lehetőségeinek bővítése terén sokkal fontosabb.

A Primanima Jumpstart workshopján készült multimédia installáció

A Primanima Fesztivál a feltörekvő filmrendezőknek szól, akik közül sokan friss egyetemi diplomások. Mit gondolsz, milyen változások történtek az egyetemek animációs programjaiban ahhoz képest, amikor tanárként kezdted?

A tanításban egy kicsit régimódi vagyok, abban az értelemben, hogy fontosnak tartom az alapokat. Az óráim minden irányból nyitottak az emberek felé. Vannak, akik a film, a performansz, az installáció, a festészet stb. területéről érkeznek. Először ráveszem őket, hogy ceruzával rajzoljanak papírra, aztán végigvesszük az összes analóg technikát. Szerintem nagyon fontos, hogy ne veszítsük el az analógot, és azokat az alapvető dolgokat, amelyeket ebből tanulhatunk. De azt látom, hogy egyre kevesebb az érdeklődés iránta, néha az emberek nem szeretnek papírra rajzolni, és az új technológia átveszi a rajzolás helyét. Nagyon érdekel, hogy mi megy végbe ilyenkor, nem csak a tanári munkám miatt. Látom, hogy az építészetet hallgató diákok vagy az új technológiával dolgozó tanulók néha nagyon érdekes munkákat hoznak be. Érdekel a virtuális valóság, az interaktív előadás vagy az interaktív installáció kontextusában végzett munka is. 

Thomas és Marzieh Emadi a Primanima Jumpstart workshopon konzultáció közben

Szerintem az animáció számos régióra és számos művészeti gyakorlatra kiterjedt, még a mozin kívül is. És ez olyasmi, amire nagyon kíváncsi vagyok, még akkor is, ha az én óráim az analóg animáció alapjaira épülnek.

Amikor egy új filmbe kezdesz, a korábbi projektjeid ötleteinek folytatásából indulsz ki, vagy van olyan igényed, hogy teljesen más témákon dolgozz?

Szerintem mindkettő. A Sunny afternoon és a Don’t know what után nem fogom folytatni ezt a technikát, az egykockás vágást vagy az egyszerű mozgás egykockás vágását, ami valamelyest az avantgárd filmhez és a strukturális filmhez kapcsolódik. Ebben az esetben a Don’t know what egyfajta folytatása a Sunday afternoon-nak. Most egy teljesen más projekten dolgozom, amelyben lehet, hogy vannak bizonyos részek, amelyek rokonok, de teljesen más módon. Inkább minden filmben megpróbálok valami újat csinálni. Kicsit unom azokat a művészeket, akiknek egész életművükben ugyanaz a stílusuk. Félállású művésznek nevezem magam, mert leginkább tanítok, fesztiválokat szervezek és még sorolhatnám. Ez sok időt vesz igénybe, ezért nem csinálok olyan sok filmet. Talán két-háromévente egy új filmet, és akkor jön az idő, hogy az előző filmhez képest valami mással próbálkozzak.

Köztudott, hogy önmagadat használod vizuális témaként, önéletrajzi tartalmakat alkotva. A Sunny afternoon készítésében a lányaid segítettek. Hogyan befolyásolja a családod bevonása az ilyen személyes és privát témájú filmek munkafolyamatát?

Azt hiszem, egy kicsit téves az a benyomás, hogy mindig én vagyok a filmjeim középpontjában. Az utóbbi három filmemre ez igaz, de sok filmem másként működik. Mind a Sunny Afternoon, mind a Don’t know what esetében a filmeket egyedül készítettem a laptopomon szabadságok alatt és otthon a saját időmben. Nagyon gyakran kaptam visszajelzést a családomtól, a feleségemtől és a lányaimtól. Szeretek nekik részleteket mutatni a munkafolyamatból, és látni a reakcióikat. Ha jól szórakoznak, akkor látom, hogy amit csinálok jó, és folytathatom. Elnéznek a vállam felett, hogy rápillantsanak a munkára, vagy odahívom őket, és azt mondom nekik: Hé, megnéznéd? Tetszik, amit csinálok? Sokáig sokat kísérleteztem, és sok olyan jelenet volt, amit a végén nem használtam fel, mert úgy gondoltam, hogy nem elég erősek. A két lányom és a feleségem nagyon gyakran ránéznek arra, amit csinálok, és megmondják, hogy valami működik, vagy sem.

A lányaidat is érdekli a művészet. Gondolod, hogy ebben hatással voltál rájuk?

Alkotónak lenni nem könnyű. Szerencsés vagyok, hogy most tanítok, és rendszeres jövedelmem van. De igen, úgy tűnik, hogy a gondolataim befolyásolták a döntéseiket. Remélem, nem bánják meg. 

Jössz az idei Primanima fesztiválra, ahol mesterkurzust is tartasz majd. Mesélnél egy kicsit arról, hogy mit tervezel?

Valamiféle áttekintést fogok adni azokról a filmekről, amelyeket az elmúlt 40 évben készítettem. Szeretnék egy kicsit arról is beszélni, hogy mi értelme van művészetet csinálni. Miért akar valaki alkotóvá válni? Mit érünk el a művészetünkkel?

Mesterkurzus a Primanima Academy keretében

A filmeket fogom vetíteni, de szeretném, ha az önreflexióról szólna ez az egész. Miért kezdtem el? Milyen hatások értek gyermekkoromban? Továbbá, mi a haszna annak, hogy valaki művész, és mi a művészet haszna a társadalmunkban vagy a világunkban? Különösen most teszem fel ezeket a kérdéseket, amikor mellettünk zajlik az ukrajnai háború, az éghajlatváltozás és így tovább. Olyan sok téma és válság van körülöttünk. Azt kérdezem magamtól, hogyan járulhat hozzá a művészet ahhoz, hogy valami jobb legyen? És azt is szeretném, ha ez párbeszédet hívna életre a közönséggel. Nagyon érdekelnek a kérdések. Tehát ha az emberek meg akarnak érteni valamit, úgy gondolom, hogy meg kell szakítaniuk engem, és fel kell tenniük egy kérdést.

No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG