SCRATCH YOUR MIND! – C:A:H – Felhívás!

Primanima
~
31/1/2024
Nyílt pályázati felhívás fiatal vizuális művészeti, fotó-, animációs és filmművészeti hallgatók és pályakezdő alkotók számára. Tudj meg többet a Countryside Animafest Cyprus és a Primanima fesztivál közös alkotói workshopjáról.

A Contemporary Animation Horizons (C:A:H) egy többfordulós nemzetközi workshop és animációs filmtábor, mely Cipruson és Magyarországon valósul meg több kísérő eseménnyel együtt egész évben. Ez a tehetséggondozó kezdeményezés immár 2. kiadása. A gyakorlati műhelymunkákat egy sor a szélesebb közönség számára is nyitott rendezvény (vetítések, mesterkurzusok, fórumok és kiállítások) egész sora kíséri Cipruson és Magyarországon, amelyek célja, hogy rávilágítsanak a kísérleti animációs filmben rejlő lehetőségekre. A tavalyi évben a kollázs animáció került a középpontba, nézd meg a C:A:H első kiadásának szöveges összefoglalóját itt!

5 ciprusi és 5 magyar kiválasztott pályázó vehet részt egy többfordulós, egyedülálló, gyakorlatorientált kísérleti workshopon a Countryside Animafest Cyprus-on, a ciprusi Salamiou-ban és a Primanima Nemzetközi  Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál  helyszínén, Budaörsön. A résztvevők a képzőművészet különböző területeiről érkezhetnek. Úgy hisszük a különböző gyakorlatok gyümölcsöző kreativ kollaborációknak adnak teret. A program fő célja, hogy a fiatal művészeket kísérletezésre és a közös alkotás határainak feszegetésére ösztönözze. A program során a kísérleti filmkészítés iránya nagyon fontos szerepet játszik a koncepció kialakításában és megvalósításában. Erre alapozva támogatjuk a fiatal tehetségek megerősödését, új, alternativ utakat mutatva a kereskedelmi filmipar hagyományai helyett.

LEÍRÁS–"Karcold a vásznat analógban!"

A 2024-es nemzetközi animációs műhely során egy rendkívüli filmkészítési technikára, a filmkarcolásra vagy más néven direkt animációra fókuszálunk. Külön öröm, hogy idén Steven Woloshen, kortárs kanadai filmalkotó lesz szakmai mentorunk, a C:A:H 2024 magyarországi és ciprusi filmes táboraiban. Steven megközelítése közismert és elismert a kísérleti filmkészítésben. Nagy érdeklődéssel várjuk filmkarcoló workshopját, és további a technikához kapcsolódó szakmai eseményekkel egészítjük ki a programot a látogatása során.

A filmkarcolás a 16 mm-es vagy 35 mm-es filmre történő közvetlen rajzolás és kaparás művelete. Kísérletezz kézzel és kamera nélkül a kamera nélküli animációban, közel az anyagokhoz, ahol a képeket festékkel, filctollal és tintával festjük az átlátszó és fekete filmre. Az anyag átalakításával az absztrakciók széles skálája teremthető meg, míg a már filmre rögzített képi anyagot kézi rajzolással, festéssel, karcolással, rongálásokkal vagy módosításokkal kiegészíthetjük és átalakíthatjuk. Maga a kísérleti technika illeszkedik a műhelysorozatunk alapgondolatához: célunk, hogy a résztvevőket kihívás elé állítsuk a filmkészítés közelmúltbeli és mainstream mintáitól, formáitól és módszereitől eltérő alkotási metódusokkal. A műhelysorozatot olyan fiatal alkotóknak szánjuk, akik kíváncsiak a filmkészítés e sajátos megközelítésének mechanikájára, és úgy érzik, hogy saját filmalkotás létrehozásakor törekszenek arra, hogy egy különleges vizuális művészi nyelvet és a hagyományos vagy digitális kontextusban megszokottól eltérő gondolkodásmódot képviseljenek.

Steven Woloshen karcol

A műhelysorozat arra is figyelmet fordít, hogy a résztvevők az analóg technikán keresztül sokkal érzékenyebben figyeljenek az anyagokra, ebben Steven alkotói és tutori tapasztalata is a segítségükre lesz. Különösen termékenynek találtuk ezért, hogy a kanadai szakembert kérjük fel két egymásra épülő egyedi workshop megtartására.

KULCSSZAVAK

Kísérleti animáció
Analog
Ne nézz a kamerába
Ne gondolkozz a vásznon
Közös alkotás
Filmfesztiválok

DÁTUMOK

14-17. MÁJUS–Budaörs, MAGYARORSZÁG
6-9. AUGUSZTUS–Salamiou, CIPRUS

A workshopot május 14-17-én Magyarországon, majd augusztus 6-9-én Cipruson valósítjuk meg.

PART I
A magyarországi műhelymunka során a budaörsi BABtérben a résztvevők 4 napon keresztül film karcolással kapcsolatos workshopon vesznek részt Stevennel, amikor is megismerkedhetnek a technikával, és a mentorálás során rengeteg tapasztalatot szerezhetnek. Együttműködünk a Magyar Nemzeti Filmintézettel és Filmarchívummal is, ahol előadásokat szervezünk a résztvevőknek és részletes tárlatvezetést tartanak majd számukra a Filmarchívum vetítőtermeiben. Emellett az az intézet munkatársainak bevonásával egy filmrestaurálással kapcsolatos bemutatót is tervezünk.

PART II
A workshop első fordulója után minden folytatódik augusztusban Cipruson, Salamiou-ban, Steven mentorálásával. A programban részt vevőknek lehetőségük lesz arra, hogy Cipruson is továbbfejlesszék projektjeiket a filmes táborban további 4 napon keresztül. Ebben a fordulóban a fiatal művészek lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák munkáikat egymásnak és a zsűritagokból és más szakemberekből álló szakmai közönségnek, hogy láthatóvá tegyék alkotásaikat és több véleményt kapjanak munkáikról. Emellett alkotásaikat a Countryside Animafest Cyprus vetítővásznán és a fesztivál egyik helyszínén kialakított installációs térben is bemutathatják.

Az elkészült munkákból októberben bemutatót szervezünk a 12. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon is, Budaörsön.

Steven Woloshen: Cameras Take five (2003)

JELENTKEZZ!

A pályázóknak be kell nyújtaniuk a következőket:
- 5-10 alkotásnak a válogatása korábbi munkáidból (a képzőművészet bármely területéről származhat)
- mutasd be a motivációdat a jelentkezéshez egy rövid szövegben (maximum 1 oldal)
- önéletrajz
- töltsd ki jelentkezési űrlapunkat: link!!!

Kik pályázhatnak?
- Fiatal és pályakezdő vizuális művészek, hallgatók, diákok, fiatal művésztanárok.
- Csak akkor jelentkezz, ha mindkét fordulóban részt tudsz venni!

A C:A:H program a következőket biztosítja:

  • A résztvevők szállását Cipruson és Magyarországon (Cipruson sátor tábor, Magyarországon több ágyas szobák).
  • A résztvevők étkezését Cipruson és Magyarországon (2 étkezés/nap).
  • Az utazási költségekhez való hozzájárulást 200 EU értékben támogatja a Countryside Animafest Cyprus
    (A hozzájárulást a II. RÉSZ első napján, augusztusban, Salamiou-ban, Cipruson kapjátok meg.)

Küldd el nekünk angol nyelven a fent említett dokumentumokat és anyagokat!
- magyarországi jelentkezőknek: primanima.hungary@gmail.com
- ciprusi jelentkezőknek: info@animafest.com.cy


HATÁRIDŐ–FEBRUÁR 25.

ÉRTESÍTÉS–MÁRCIUS 1.

Steven Woloshen: 1000 Plateaus (2014)

HOSSZÚTÁVÚ CÉLOK
A workshopot követően októberben egy hosszú távú animációs tehetségfejlesztő programot hirdetünk közösen, melyben fiatal alkotók innovatív és egyedi rövidfilmes animációs projektjeit keressük Cipruson és Magyarországon! A program a 2D technikákban és analóg megközelítésekben gondolkodó koncepciókra lesz igazán kíváncsi.

Ne felejtsd el követni fórumainkat, hogy időben értesülj a program részleteiről!

Történetünk
Fesztiváljaink nemzetközi animációs filmfesztiválok, amelyeket minden évben Cipruson és Budaörsön rendezünk. Tevékenységünk egész évben a gyerekektől a hivatásos animátorokig mindenkinek, aki érdeklődik a vizuális művészetek iránt kínál programokat. A Primanima fesztivál és a Countryside Animafest Cyprus évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol. Ismét együtt fogunk működni a nicosiai Hambis Grafikai Muzeummmal, ahol különböző eseményeket fogunk szervezni. 2023-ban közösen egy többfordulós nemzetközi workshop ötletét vetettük fel, amely lehetőséget ad fiatal ciprusi és magyar tehetségeknek a közös munka lehetőségére a nicosiai, salamiou-i és budaörsi műhelyeinkben. A tavalyi évben a közös workshop- és rendezvény sorozatunk a kollázs animációval foglalkozott.

Partners:
Countryside Animafest Cyprus
Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál
Hambis Grafikai Múzeum
Nemzeti Filmintézet
BABtér
No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG