Workshop

Animációs foglalkozások gyerekeknek

Animáció gyerekeknek

A Patrovits Tamás és Orosz Anna Ida által megálmodott Primanima Animációs Játszóházzal először 2012-ben, a fesztiválon ismerkedhetett meg a nagyközönség, majd a  BABtér legkisebb termében talált otthonra  a kreatív gyerekfoglalkozás. A Játszóházban heti rendszerességű szakköröket és nyári táborokat tartunk, de csoportos foglalkozásokat, szülinapokat is vállalunk. A környék művészeti oktatásának előmozdítása érdekében közösségi szolgáltatásként számos ingyenes programot is kínálunk óvodáknak, iskoláknak és családoknak.

A Játszóház célja, hogy megismertesse az animációs filmkészítés varázslatát minden korosztállyal. Tapasztalt animátorok és oktatók segítik, hogy a résztvevők különböző technikákkal ismerkedhessenek meg (rajz-, stop-motion, báb-, tárgy- homok-, legoanimáció, pixilláció) és kamera nélküli animációs eszközöket próbálhassanak ki (zoetrope, phenakisztoszkóp, taumatróp). Hagyományos kézi animációs trükkök és digitális, 2D és 3D számítógépes technológiák és ezek ötvözése egyaránt megtanulható a foglalkozásokon.  Hiszünk abban, hogy a játszóházi foglalkozások és a szakkörök segítségével mindenki felfedezheti az animációban rejlő művészeti és a történetmesélő eszközöket, és abban, hogy hozzásegíthetjük a fiatalokat, hogy aktív, médiatudatos nézőkké váljanak. 2014-től a Játszóházunk egyre több külföldi  meghívást  kap és többször útra indult az ország többi részébe is. A Primanima Animációs Játszóház Karaván megfordult számos filmfesztiválon, művelődési házban, konferenciákon és vásárokon az Egyesült Államoktól Lengyelországon át Erdélyig.  

Csapatunk 2019-ben és 2022-ben tavaszi turnéra indult az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, így földrajzilag illetve szociálisan marginalizálódott településekre is eljuttattuk az animációkészítés élményét, ahol az ott élő gyermekek számára a vizuális kultúra és művészek kevésbé elérhetőek, valamint saját tehetségük felismerése és kiaknázása nem vagy kevéssé adatik meg.A foglalkozások célja a technika játékos megismerésén túl, hogy a résztvevők akár egy önálló kisfilmet el  tudjanak készíteni, amit hazavihetnek, és hogy a nálunk megszerzett ismeretekkel a jövőben kedvet kapjanak további kisfilmek elkészítéséhez.

Foglalkozásaink friss  szemléletre, kreatív problémamegoldásra ösztönző gyakorlatok, amelyeket a gyerekek  elkövetkező iskolai éveik során is alkalmazni tudnak. Mozgó animációs stúdiónk évközben is várja a meghívásokat: furgonunkba bepakolunk minden szükséges animációs eszközt és kelléket, és országszerte házhoz megyünk. A Játszóház bemutatkozó kitelepüléseit elsősorban azoknak a művelődési házaknak, iskoláknak, intézeteknek, fesztiválszervezőknek javasoljuk, akik pályázati összegből gazdálkodva lehetőséget látnak arra, hogy meghívják „animációs zenekarunkat".

Primanima gyerekfoglalkozások

Nyári táborok