Jumpstart

Workshop és forgatókönyv-fejlesztő program

A jelentkezés a 2022-es jumpstart-ra lezárult!

2 az 1-ben tehetség program

A Primanima Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amely „kettő az egyben”  lehetőséget nyújt: egy gyakorlati workshopon és egy forgatókönyv-fejlesztő programban való részvételre, amely már a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előtt elkezdődik, és utána is folytatódik egész évben online megbeszélések formájában. Az egyedülálló műhelymunkában 12 kiválasztott tehetségnek van lehetősége részt venni, akik a gyakorlati munka után egy dramaturg segítségével dolgozhatnak filmtervük forgatókönyvén.

Célunk, hogy fiatal, felfedezésre váró tehetségeket támogassunk a V4 térségből, akik a kiválasztási folyamat során is elsőbbséget fognak élvezni. Olyan, különböző háttérrel rendelkező jelentkezőket is várunk, akik még csak most ismerkednek az animáció világával, és olyanokat is, akik alig várják a legújabb technikák elsajátítását, és szeretnék tovább csiszolni történetmesélő készségeiket. A program első eleme egy négynapos, gyakorlatközpontú műhely (október 2–5.), amelyet az ausztriai Thomas Renoldner és az iráni Marzieh Emadi tart a Primanima előtt. A résztvevők itt egy közös projektet hoznak létre, amelyet a Primanima megnyitóján mutatnak be. A műhely résztvevői ezenkívül magára a fesztiválra is meghívást kapnak, ahol vetítéseken és mesterkurzusokon vehetnek részt. A fesztivál hetének második felében (október 6–8.) saját animációs filmterveikhez is tanácsot kérhetnek a magyar animációs filmrendező és dramaturg Hermán Árpádtól, illetve csoportos megbeszéléseken is prezentálhatják projektjüket. A fiatal tehetségek a közös élmény folytán erős kapcsolatot építhetnek ki egymással, és ezután még 11 alkalommal, havonta vehetnek részt konzultáción forgatókönyvük fejlesztése érdekében.

A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők az esemény után még egy teljes évig aktív támogatást kapnak. Ráadásul a program keretében egy nyomtatott kiadvány is készülni fog a résztvevők közreműködésével: 150 példányban kiadott zine az ifjú tehetségeket és filmterveiket mutatja be producereknek, forgalmazóknak és egyéb ágazati szereplőknek. Úgy gondoljuk, hogy egyéves programunk olyan résztvevőknek is esélyt tud adni, akik egyébként még ismeretlenek szakmai körökben, és akik így projektjük fejlesztési szakaszának megkezdésében is segítséget kapnak, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni.

Az oktatók

Riso, hagyományos módszer

Thomas Renoldner

Thomas Renoldner az egyik legelismertebb kortárs avantgárd animációs alkotó. Linzben született, pszichológiát és oktatáselméletet hallgatott, majd festészetet és animációs filmkészítést tanult a bécsi Iparművészeti Egyetemen. Több művészeti területtel, például zenével, festészettel, filmművészettel, installációkkal és performanszokkal is foglalkozik. Filmográfiájában számos kísérleti, animációs és dokumentumfilm szerepel, köztük a Sunny Afternoon (2012) és a Nem tudom, mit (2016). Az utóbbit több mint 100 fesztivál programjába válogatták be, 25 díjat nyert, Annecy-ben és Ottawában fődíjat, Oscar-kvalifikációt szerzett, és az Annie-díj döntőse volt. Mindemellett gyakorlott oktató, 1992 óta tart animációs műhelyeket és szemináriumokat gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek, és 2004 óta vezeti a bécsi Képzőművészeti Akadémia animációs műhelyét. A Bécsi Rövidfilmfesztivál (Vienna Independent Shorts) avantgárd animációs programjának egyik alapítója és társkurátora 2009 óta, illetve ő a bécsi Legjobb Osztrák Animációs Filmfesztivál (Best Austrian Animation Festival) alapítója és igazgatója.
RISO, mesterfóliák

Marzieh Emadi

Marzieh Emadi 1986-ban született az iráni Jazdban. A Jazdi Művészeti és Építészeti Egyetemen tanult festészetet, illetve Ausztriában, a bécsi  Képzőművészeti Akadémián tanult videó és videóinstalláció szakon. 2018 óta videóművészeti, videóinstallációs, rövidfilm- és animációs projekteken dolgozott Sina Saadattal. Festményeit, videóit és installációit számos galéria, film- és médiafesztivál bemutatta. There Is, Indeed, the Unspeakable című filmjét 2021-ben beválogatták a Diagonale, a Tricky Women, az oberhauseni, a Festival Du Nouveau Cinéma és a drezdai filmfesztiválra.
RISO, színdobok cseréje

Sina Saadat

Sina Saadat Teheránban született 1988-ban. in Tehran, Iran. Miután festészetet tanult a Jazdi Művészeti és Építészeti Egyetemen a bécsi  Képzőművészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Szabadúszó grafikus, operatőr, vágó és animátor. Több projekten dolgozott közösen Marzieh Emadival, köztük a There Is, Indeed, the Unspeakable című animációs filmen is.
RISO, jelenleg 8 színdob érhető el stúdiónkban

Hermán Árpád

Miután 2011-ben mesterdiplomát szerzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs filmrendező szakán, Árpád elvégzett egy forgatókönyvírói és rendezői képzést élőszereplős filmekhez. Két évig író-rendezőként dolgozott az ODD stúdióban, mialatt a MOME-n is tanított, ahol több projektet is fejlesztett íróként és dramaturgként, illetve az Animation Sans Frontiéres-ben is részt vett. Jelenleg szabadúszóként ír és rendez reklámfilmeket, rövidfilmeket és sorozatokat.
Primanima gyerekfoglalkozások

Korábbi események

Gyakorlati workshop, hosszútávú forgatókönyv-fejlesztő program

Nemzetközileg ismert oktatók

12 résztvevő

Hosszútávú tehetséggondozás

Gyakorlati wokrshop

Utazás váratlan helyekre: Kísérleti animációs workshop Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat  vezetésével.

Visszatekintve a filmtörténetre, azon belül is az animációs filmek történetére (sőt a kamerahasználat előtti mozgóképekére), egyértelművé válik, hogy a kezdetektől két látszólag egymásnak ellentmondó irányzat létezik, amiket többféle terminussal is leírhatunk – például nevezhetjük őket elbeszélőnek vagy nem elbeszélőnek, ábrázolónak vagy absztraktnak, hagyományosnak vagy kísérletinek. Elég néhány korai mozifilmet összehasonlítani, például egy régi Disney rajzfilmet Hans Richter Ritmus 21 című alkotásával, és máris világos képet kapunk a két megközelítésről.

Az egyik oldalon narratív filmeket találunk, amelyek egy történet elbeszélésével igyekeznek megragadni a nagyközönséget, a másik oldalon pedig olyanokat, amelyek igyekeznek kitágítani a médiumban rejlő lehetőségeket, és gyakran nem is hivatásos filmesek készítik őket, hanem egyéb, képzőművészeti háttérrel rendelkező alkotók. Ez a két véglet egy idő után már nem különült el egymástól élesen, hanem elkezdtek hatni egymásra, katalizálták egymás fejlődését, és olykor még össze is keveredtek, vagy olyan elemeket elegyítettek, amelyek korábban a másik irányzatra voltak jellemzőek.

A Primanima alatt folyó workshop fókuszába az oktatók a filmezés kísérletezőbb megközelítését szeretnék helyezni, arra bíztatva a résztvevőket, hogy merjenek kockázatot vállalni, és merjenek a váratlan nyomába eredni. A műhely elején megnézik az avantgárd film és kísérleti animáció néhány jelentős darabját. Áttekintik a művekben felismerhető alapvető irányokat és stratégiákat, majd közösen elemezzük az egyéb képzőművészeti ágak hatását, illetve a hangok és a zene szerepét a filmekben.

Végül a résztvevők különböző koncepciókra fókuszáló csapatokat alkotnak azzal a céllal, hogy elkészítsenek egy animációs projektet. Az oktatók arra szeretnék rávezetni a résztvevőket, hogy az animációra elsősorban nem egy fajta filmként, hanem „mozgásban lévő képzőművészetként” érdemes gondolni, amelyet a mozivászon vagy a lapos képernyő helyett  akár egy kiállítási környezetben installációként is megvalósítható lehet. A workshop eredményének bemutatásához a fesztivál egy tökéletes kiállítási teret tud biztosítani. A résztvevők már a műhely elején bejárják ezt a teret, hogy a tervezési szakaszban a prezentációs stratégiát is figyelembe tudják venni.

Programjaink egész évben