PRIMANIMA Jumpstart

Kísérleti workshop és tehetséggondozó program

A programról

A  Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amelyet 2022-ben indítottunk útjára a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon. A program nem előzmények nélküli, hiszen a Primanima fesztivál minden kiadása során készültünk animációs szakmai workshopokkal fiatal alkotók számára.  

A Primanima Jumpstart szervesen összefonódik a fesztivállal. A workshopok már a fesztivál előtti napokban kezdődnek, majd a kiválasztott tehetségek a Primanima alatt dolgozhatnak együtt a külföldi és magyarországi tutorokkal. Ezt követően a mentorálás hosszabb távon folytatódhat, és a résztvevők saját projektjeik fejlesztésében kapnak támogatást.

Célunk, hogy fiatal, felfedezésre váró tehetségeket támogassunk. Különböző háttérrel rendelkező jelentkezőket várunk a programba. Olyan alkotókat,  akik még csak most ismerkednek az animáció világával, és olyanokat is, akik alig várják a legújabb technikák elsajátítását, új kreatív feladatokat keresnek, vagy szeretnék tovább csiszolni készségeiket. Fontos, hogy mind szeretnék magukat kipróbálni még nem ismert területeken, vállalják a kísérletezés kockázatát és a közös alkotómunka kihívásait.

A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők közösen dolgoznak és közös alkotást hoznak létre műhelyünkben, majd pedig egyéni projektjükben hosszú távon aktív támogatást kapnak. Ráadásul a program keretében egy online gyűjteményt, és egy nyomtatott kiadványt is készítünk. Oldalunkon és a zine-ben bemutatjuk az ifjú tehetségeket és filmterveiket, illetve tutoraikat és az ő célkitűzéseiket is a közös munka során. Mind az online gyűjtemény, mind a kiadvány kiváló eszköze annak, hogy producerek, forgalmazók és egyéb ágazati szereplők számára láthatóvá tegyük a fiatal alkotókat. Bízunk benne, hogy a Jumpstart olyan résztvevőknek is esélyt tud adni, akik még ismeretlenek szakmai körökben, és akik projektjük fejlesztési szakaszának megkezdésében is segítséget kapnak.

A programon a jövőben is partnerek segítségével szeretnénk dolgozni. A 2022-ben induló Jumpstartban a visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működünk együtt. Nagy segítséget nyújtott nekünk a lengyelországi MOMAKIN, akik csapata révén résztvevőink meghívást kaptak a 2022-es ANIMARKT Stop Motion Forum-ra, a CEE Animation, akik gyakorlati útmutatást adtak a CEE Animation Forum-ra történő jelentkezésről, és a szlovákiai StoryLab, akik egyik 2022-es résztvevőnket delegálták. A programban mentorált alkotóknak az együttműködések révén nagyobb lehetőségük adódik a térség más animációs szakmai programjainak a látogatására, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni. 

Kövesd a futó projektet és ne maradj le az új lehetőségekről!

Az oktatók

Riso, hagyományos módszer

Thomas Renoldner

Thomas Renoldner az egyik legelismertebb kortárs avantgárd animációs alkotó. Több művészeti területtel, zenével, festészettel, filmművészettel, installációkkal és performanszokkal is foglalkozik. Filmográfiájában számos kísérleti, animációs és dokumentumfilm szerepel, köztük a Sunny Afternoon és a Don’t know what. Az utóbbit több mint 100 fesztivál programjába válogatták be, Annecy-ben és Ottawában fődíjat nyert, Oscar-kvalifikációt szerzett, és az Annie-díj döntőse volt. Mindemellett gyakorlott oktató, a bécsi Képzőművészeti Akadémia animációs műhelyét vezeti, mellette pedig műhelyeket és szemináriumokat tart gyerekeknek, fiataloknak és professzionális alkotóknak is. A Bécsi Rövidfilmfesztivál (Vienna Independent Shorts) avantgárd animációs programjának egyik alapítója és társkurátora, illetve a BAAF (Best Austrian Animation Festival) alapítója és igazgatója.
RISO, mesterfóliák

Marzieh Emadi

Marzieh Emadi 1986-ban született az iráni Jazdban. A Jazdi Művészeti és Építészeti Egyetemen tanult festészetet, illetve Ausztriában, a bécsi  Képzőművészeti Akadémián tanult videó és videóinstalláció szakon. 2018 óta videóművészeti, videóinstallációs, rövidfilm- és animációs projekteken dolgozott Sina Saadattal. Festményeit, videóit és installációit számos galéria, film- és médiafesztivál bemutatta. There Is, Indeed, the Unspeakable című filmjét 2021-ben beválogatták a Diagonale, a Tricky Women, az oberhauseni, a Festival Du Nouveau Cinéma és a drezdai filmfesztiválra.
RISO, színdobok cseréje

Sina Saadat

Sina Saadat Teheránban született 1988-ban. in Tehran, Iran. Miután festészetet tanult a Jazdi Művészeti és Építészeti Egyetemen a bécsi  Képzőművészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Szabadúszó grafikus, operatőr, vágó és animátor. Több projekten dolgozott közösen Marzieh Emadival, köztük a There Is, Indeed, the Unspeakable című animációs filmen is.
RISO, jelenleg 8 színdob érhető el stúdiónkban

Hermán Árpád

Miután 2011-ben mesterdiplomát szerzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs filmrendező szakán, Árpád forgatókönyvírói és rendezői képzést végzett élőszereplős filmekhez. Két évig író-rendezőként dolgozott az ODD stúdióban, mialatt a MOME-n is tanított, ahol több projektet is fejlesztett íróként és dramaturgként, illetve az Animation Sans Frontiéres-ben is részt vett. Jelenleg szabadúszóként ír és rendez reklámfilmeket, rövidfilmeket és sorozatokat.
Primanima gyerekfoglalkozások

Korábbi események

Kísérleti
workshop

Hosszútávú
tehetséggondozás

Nemzetközileg ismert oktatók

Utazás
váratlan helyekre

Kísérleti animációs workshop Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat vezetésével a Primanimán

Visszatekintve a filmtörténetre, azon belül is az animációs filmek történetére (sőt a kamerahasználat előtti mozgóképekére), egyértelművé válik, hogy a kezdetektől két látszólag egymásnak ellentmondó irányzat létezik, amelyeket többféle terminussal is leírhatunk – például nevezhetjük őket elbeszélőnek vagy nem elbeszélőnek, ábrázolónak vagy absztraktnak, hagyományosnak vagy kísérletinek.

Az egyik oldalon narratív filmeket találunk, amelyek egy történet elbeszélésével igyekeznek megragadni a nagyközönséget, a másik oldalon pedig olyanokat, melyek igyekeznek kitágítani a médiumban rejlő lehetőségeket. Ez a két véglet egy idő után már nem különült el egymástól élesen, hanem elkezdtek hatni egymásra, katalizálták egymás fejlődését, és olykor még össze is keveredtek, vagy olyan elemeket elegyítettek, amelyek korábban a másik irányzatra voltak jellemzőek.


A Primanima Jumpstart kísérleti workshopjának fókuszába a tutorok a filmezés kísérletezőbb megközelítését igyekeztek helyezni, arra bíztatva a résztvevőket, hogy merjenek kockázatot vállalni, és merjenek a váratlan nyomába eredni. A műhely elején az avantgárd film és kísérleti animáció néhány jelentős darabját nézték meg közösen, áttekintették a alkotásokban felismerhető alapvető irányokat és stratégiákat, majd közösen gondolkodtak más képzőművészeti ágak hatásáról, illetve a hangok és a zene szerepéről a filmekben.

A résztvevők végül különböző koncepciókra fókuszáló csapatokat alkottak azzal a céllal, hogy belevágjanak egy animációs projektbe. A tutorok arra próbálták rávezetni a fiatal alkotókat, hogy az animációra elsősorban nem egy fajta filmként, hanem „mozgásban lévő képzőművészetként” érdemes gondolni, amelyet a mozivászon vagy a lapos képernyő helyett  akár egy kiállítási környezetben installációként is elgondolhatunk. A workshop alatt az egyik csoport a kiállító térben dolgozott, a többiek együtt vagy egyénileg rövidfilmeket készítettek, melyek szintén megtekinthetőek voltak a térben. A kísérleti animációs installációnak a budaörsi Major kiállítótere adott otthont a Primanima alatt.

Programjaink egész évben