Hermán

Árpád

Árpád

Hermán

A forgatókönyvfejlesztő program tutora

envelope

*szórakozz benne *légy közönség *kötődj személyesen a projekthez *csupa fül

BIO

Miután 2011-ben mesterdiplomát szerzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs filmrendező szakán, Árpád forgatókönyvírói és rendezői képzést végzett élőszereplős filmekhez. Két évig író-rendezőként dolgozott az ODD stúdióban, mialatt a MOME-n is tanított, ahol több projektet is fejlesztett íróként és dramaturgként, illetve az Animation Sans Frontiéres-ben is részt vett. Jelenleg szabadúszóként ír és rendez reklámfilmeket, rövidfilmeket és sorozatokat.

A projektem

A Programról

My project

About JUMPSTART

A Primanima Jumpstart nagyszerű frissülés volt számomra. A különböző tapasztalatokkal rendelkező résztvevők különböző projekteken dolgoztak, mégis képesek voltunk közösen elmélyülni a munkában. Az első nap tapasztalatai után egy kicsit átalakítottuk a műhelyt. Olyan jól működött a együtt gondolkodás, hogy úgy döntöttünk, hogy a 10. Primanima Fesztiválon egyéni konzultációk helyett csoportos üléseket tartunk. Mivel mindannyian különböző szakmai háttérből érkeznek, nagyon jól kiegészítik egymást. Fontos, hogy ezen a szinten, egy fesztivál keretein belül azért is lehet igazán előrelépni az ötletekkel és koncepciókkal, mert egy fesztiválon vagy :).  Ezt követően az egyéni konzultációink sokkal inkább a forgatókönyv fejlesztésre koncentrálnak. Változó, hogy ki hogyan halad, de itt is nagyon hasznosnak gondolom a csoportos megbeszéléseket. Nem tudom, hány projekt kel életre, de az biztos, hogy a résztvevők élvezték, és néhányan közülük elkezdtek együtt is dolgozni.

ReferenciA

References

No items found.

Jumpstart

A 2022-es Primanima Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amely „kettő az egyben”  lehetőség egy gyakorlati workshopon és egy forgatókönyv-fejlesztő programban való részvételre, amely már a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előtt elkezdődött, és utána egész évben folytatódott online és személyes konzultációk formájában. Az egyedülálló műhelymunkában 12 kiválasztott tehetségnek van lehetősége részt venni, akik a gyakorlati munka után egy dramaturg segítségével dolgoznak filmtervük forgatókönyvén. 

A program első eleme egy négynapos, gyakorlatközpontú műhely, amelyet az Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat alkotók tartottak a Primanima előtt. A résztvevők itt egy közös animációs projektet hoztak létre, amelyet a fesztiválon mutattak be a budaörsi Majorban. A műhely résztvevői magára a fesztiválra is meghívást kaptak, ahol vetítéseken, fórumokon és mesterkurzusokon vehettek részt. A fesztivál hetének második felében saját animációs filmterveikhez is tanácsot kérhettek a magyar animációs filmrendező és dramaturg Hermán Árpádtól, illetve csoportos megbeszéléseken is prezentálhatták önálló projektjeiket. A fiatal tehetségeknek a közös élmény folytán lehetőségük van erős kapcsolatot építeni egymással, és még 11 alkalommal, havonta vehetnek részt konzultációkon forgatókönyvük fejlesztése érdekében. A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők a gyakorlati workshop eseménye után hosszútávú szakmai támogatást kapnak.

A 10. Primanimán startolt Jumpstart megvalósításában partnereink is aktívan részt vesznek. A visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működünk együtt. Nagy segítséget nyújtott nekünk a lengyelországi MOMAKIN, akik csapata révén résztvevőink meghívást kaptak a 2022-es ANIMARKT Stop Motion Forumra, a CEE Animation Forum, akik gyakorlati útmutatást adtak a fórumra történő jelentkezésről, és a szlovák StoryLab, akik az egyik résztvevőnket delegálták. A programban mentorált alkotóknak eszerint nagyobb lehetőségük adódik a térség más animációs szakmai programjainak a látogatására, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni. 

Primanima Jumpstart
2022

Primanima Jumpstart 2022 is a talent development initiative that offers a "two-in-one" opportunity to participate in a practical workshop and a script development programme that started before the 10th Primanima World Festival of First Animation and continued throughout the year in the form of online and in-person consultations. The unique opportunity for 12 selected talents to take part in the experimental workshop is followed by a practical session in which they are working on the script of their film project with the help of a dramaturg.

The first part of the programme was a four-day, practice-oriented workshop held right before Primanima by experienced tutors and filmmakers from Vienna, Thomas Renoldner, Marzieh Emadi and Sina Saadat . Here the participants created a collaborative animation project, which was presented at the festival in the exhibition space of Major in Budaörs. The participants were also invited to the festival itself, where they had the opportunity to participate in screenings, forums, master classes and the festival's vibrant life. During the second half of the festival week, they could also consult a Hungarian animation filmmaker and dramaturg Árpád Hermán for their own animation film projects and present their individual works in group sessions. The young talents have the opportunity to build strong relationships with each other through the experience and will have 11 more monthly consultations to develop their scripts. Primanima Jumpstart talent development programme is particularly unique in that participants receive long-term support after the practical workshop event.

Our partners are also actively involved in the implementation of Jumpstart 2022. We collaborate with prominent film and animation professional platforms in the Visegrad region. We have received great help from MOMAKIN in Poland, whose team enabled our participants to be invited to the 2022 ANIMARKT Stop Motion Forum, we have collaborated with the CEE Animation Forum, who provided practical guidance on how to apply to their well known event, and we have the chance to work on our partnership with StoryLab in Slovakia, who delegated one of our participants.All in all, one of our main goal was to provide a wider access to the creators mentored in this programme other animation industry events in the Visegrad region, as well as the chance to join existing and well-established regional networks and promote international cooperation among them.

HUN
ENG
HUN
ENG