Anya

Ru

Ru

Anya

Résztvevő

*animácio *filmrendező *animació gyerekeknek *kreatív

BIO

Animációs rendező, grafikus és multimédia művész vagyok, aki jelenleg Olaszországban él és dolgozik. 1987-ben születtem Szentpétervárott, 2009-ben végeztem a Pedagógiai Egyetemen. Ugyanebben az évben végeztem el a jelmeztervező iskolát. 2021-ben beválasztottak az animációs kurzusra a Big Animation School-ban, ahol elkezdtem dolgozni első diákfilmemen, amelynek címe ZOT. Később még két animációs rövidfilm társrendezője voltam, ezek a Papa is big, I am small... és a Tangerine Jam című alkotások.A filmeket beválogatták több nemzetközi fesztiválra, mint például Zlin, Oberhausen és Giffoni. Szeretek gyerekeknek animációs filmeket készíteni, mert hiszek benne, hogy ha egy gyereknek sikerül átadnom a történenet, akkor bárki másnak is át tudom adni. Ők a legjobb közönség, mert bíznak benned és komolyan vesznek, minden egyes alkalommal tanulnak valamit, amikor megnéznek egy filmet. Alkotóként a munkáimban szeretem egyesíteni az animációt a grafikával és a kézműves anyagokkal. A kedvencem technikák a cut-out és a stop-motion animáció.

A projektem

A Programról

My project

About JUMPSTART

A Primanima Jumpstart programban két projektet fejlesztek. A Freckles egy rövid animációs film 3+ éves gyerekeknek. A történet egy kislányról, Ivy-ről szól, aki először találkozik külső másságával, a szeplőivel. Kezd kételkedni magában, hogy normális-e, hogy vannak szeplői, de végül a szülei segítenek neki elfogadni őket, mint az ő személyiségének valódi részeit. Felnövekedve a gyerekek elkezdenek azon gondolkodni, vajon elég "tökéletesek-e", "beillenek-e a környezetükbe", vajon olyanoknak-e, mint mások, vagy van-e valamilyen hibájuk. Én sem voltam kivétel, hiszen gyerekkorom óta szeplős vagyok. Nemrég egy híres szovjet költőnő, Agnia Barto rövid gyermekversére is rábukkantam, amely egy szeplős kislányt ábrázol, aki szerint a szeplők csúnyává teszik az arcát. Ezt a kis verset és a saját emlékeimet ezzel a sajátossággal kapcsolatban ötvözve született meg ennek a kisfilmnek az ötlete. A "tökéletlenségekkel" kapcsolatos szemlélet megváltoztatása feltétlenül szükséges, és még hosszú út áll előttünk. Ahhoz, hogy a gyerek nézők számára kialakítsuk és közvetítsük azt az üzenetet, mégpedig azt, hogy mindenki egyedi, és nem szabad a normáknak megfelelni, nagyon fontossá válik az alkotás során a játékos megközelítés. Az animáció éppen ezért tökéletes médium ehhez a témához. Ebben a filmben eljátszom néhány komoly aspektussal, a fő gondolat azonban a szabadság és a bátorság marad, hogy nem kell olyannak lennünk, mint mindenki más, hanem legyünk önmagunk.

A karaktereket és a díszleteket különböző papírokból vágom ki, hogy handmade érzést keltsen a film. A háttérben lévő tárgyak kollázs technikával készülnek. A film környezete és szereplői egyszerűek, gyermeki módon síkban rajzoltak, körülöttük könnyen felismerhető tárgyakkal, így a film látványvilága a gyerekek színes képi világára emlékeztet majd. Az összes karakter és jelenet Moho-ban készül majd, aztán átkerül After Effects-be színkorrekcióra, effektezésre és egyéb szerkesztésre. Lesz egy rész frame by frame animáció is, hogy vizuálisan is megkülönböztessük a különbséget a karakterek világa és a rajzaik között. A papír felhasználása a projekt egy másik fontos szempontját is előirányozza, a fenntarthatóságot. Az anyagok kézzel készülnek szintén újrahasznosított papírból. Ez azt jelenti, hogy szinte egyiket sem fogjuk szándékosan megvásárolni. Remélem, hogy ez a fajta újrahasznosítás láthatóbbá tesz néhány fontos környezetvédelmi témát is, és talán több filmkészítőt inspirál arra, hogy a jövőben a fenntartható gyártást válassza.

A másik projektem, az Eyesolation szintén egy animációs rövidfilm nagyobb, 7 év feletti gyerekeknek és felnőtteknek. Az Eyesolation egy anyáról és fiáról mesél el egy történetet, akiknek ellentétes látásproblémáik vannak. Az anya rövidlátó (myopia), azaz nem lát jól messzire, a fia pedig távollátó (presbyopia), így rosszul lát közelre. A történet egy allegória a túlzott szülői védelmezésről és a gyermek azon vágyáról, hogy egyedül fedezze fel a világot.

ReferenciA

References

ZOT (2021)
animációs rövidfilm
Papa is big, I am small (2021)
animációs rövidfilm
Tangerine Jam (2022)
animációs rövidfilm gyerekeknek
No items found.

Jumpstart

A 2022-es Primanima Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amely „kettő az egyben”  lehetőség egy gyakorlati workshopon és egy forgatókönyv-fejlesztő programban való részvételre, amely már a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előtt elkezdődött, és utána egész évben folytatódott online és személyes konzultációk formájában. Az egyedülálló műhelymunkában 12 kiválasztott tehetségnek van lehetősége részt venni, akik a gyakorlati munka után egy dramaturg segítségével dolgoznak filmtervük forgatókönyvén. 

A program első eleme egy négynapos, gyakorlatközpontú műhely, amelyet az Thomas Renoldner, Marzieh Emadi és Sina Saadat alkotók tartottak a Primanima előtt. A résztvevők itt egy közös animációs projektet hoztak létre, amelyet a fesztiválon mutattak be a budaörsi Majorban. A műhely résztvevői magára a fesztiválra is meghívást kaptak, ahol vetítéseken, fórumokon és mesterkurzusokon vehettek részt. A fesztivál hetének második felében saját animációs filmterveikhez is tanácsot kérhettek a magyar animációs filmrendező és dramaturg Hermán Árpádtól, illetve csoportos megbeszéléseken is prezentálhatták önálló projektjeiket. A fiatal tehetségeknek a közös élmény folytán lehetőségük van erős kapcsolatot építeni egymással, és még 11 alkalommal, havonta vehetnek részt konzultációkon forgatókönyvük fejlesztése érdekében. A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők a gyakorlati workshop eseménye után hosszútávú szakmai támogatást kapnak.

A 10. Primanimán startolt Jumpstart megvalósításában partnereink is aktívan részt vesznek. A visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működünk együtt. Nagy segítséget nyújtott nekünk a lengyelországi MOMAKIN, akik csapata révén résztvevőink meghívást kaptak a 2022-es ANIMARKT Stop Motion Forumra, a CEE Animation Forum, akik gyakorlati útmutatást adtak a fórumra történő jelentkezésről, és a szlovák StoryLab, akik az egyik résztvevőnket delegálták. A programban mentorált alkotóknak eszerint nagyobb lehetőségük adódik a térség más animációs szakmai programjainak a látogatására, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni. 

Primanima Jumpstart
2022

Primanima Jumpstart 2022 is a talent development initiative that offers a "two-in-one" opportunity to participate in a practical workshop and a script development programme that started before the 10th Primanima World Festival of First Animation and continued throughout the year in the form of online and in-person consultations. The unique opportunity for 12 selected talents to take part in the experimental workshop is followed by a practical session in which they are working on the script of their film project with the help of a dramaturg.

The first part of the programme was a four-day, practice-oriented workshop held right before Primanima by experienced tutors and filmmakers from Vienna, Thomas Renoldner, Marzieh Emadi and Sina Saadat . Here the participants created a collaborative animation project, which was presented at the festival in the exhibition space of Major in Budaörs. The participants were also invited to the festival itself, where they had the opportunity to participate in screenings, forums, master classes and the festival's vibrant life. During the second half of the festival week, they could also consult a Hungarian animation filmmaker and dramaturg Árpád Hermán for their own animation film projects and present their individual works in group sessions. The young talents have the opportunity to build strong relationships with each other through the experience and will have 11 more monthly consultations to develop their scripts. Primanima Jumpstart talent development programme is particularly unique in that participants receive long-term support after the practical workshop event.

Our partners are also actively involved in the implementation of Jumpstart 2022. We collaborate with prominent film and animation professional platforms in the Visegrad region. We have received great help from MOMAKIN in Poland, whose team enabled our participants to be invited to the 2022 ANIMARKT Stop Motion Forum, we have collaborated with the CEE Animation Forum, who provided practical guidance on how to apply to their well known event, and we have the chance to work on our partnership with StoryLab in Slovakia, who delegated one of our participants.All in all, one of our main goal was to provide a wider access to the creators mentored in this programme other animation industry events in the Visegrad region, as well as the chance to join existing and well-established regional networks and promote international cooperation among them.

HUN
ENG
HUN
ENG