Az animációnak voltak tervei velem – Interjú Kristjan Holm-mal

Orosz
Anna Ida
~
11/10/2016
Kristjan Holm 1976-ban Tallinnban született. Az Észt Művészeti Egyetemen 1999-ben belsőépítészként végzett. Nagyon hamar rájött, hogy egy szobának mindösszesen négy fala van, ami egyre jobban zavarni kezdte. Egy váratlan felfedezés, miszerint a filmképet is négy fal keretezi, arra ösztönözte, hogy nézőpontot váltson, és a filmkeret és a falak közti kapcsolat kutatásának szentelje hátralevő életét.
worst-case_scenario.jpg
A legrosszabb eshetőség (Worst-Case Scenario, 2014 | © Joonisfilm / Karabana)

Mi ösztönzött arra, hogy eredetileg belsőépítésznek tanulj, és miért váltottál animációra?

A belsőépítészet egy kamaszkori ötlet volt, anélkül, hogy bármi hosszabb távú tervem lett volna vele. Az élet szép volt, tele őrült projektekkel, folyt a pezsgő… 12 évvel később kiderült, hogy voltaképp az animációnak vannak tervei velem. Remélem, észnél van és tudja, hogy mit csinál.

Szerinted mi teszi olyan sajátossá az észt rajzanimációt?

Nincsenek bennük párbeszédek, az egyszer biztos!

A kerékpárok rajongójaként és szakértőjeként szerinted mi a közös az animációban és a biciklikben?

A kerékpár szabadság. Az animáció, ha belegondolunk, hogy hogyan készül, akkor fogság. Hosszú időre be kell zárkózni hozzá egy ablaktalan zárkába… Meglehetősen ellentétes dolgok, amik szerencsére elég hatékonyan ellensúlyozzák egymást.

Joni Männistö, Kristjan Holm és Alexandra Hetmerová az 5. Primanima nemzetközi zsűrije

Olyan alkotóként és művésztanárként, aki már jó ideje a pályán van, milyen tanácsokat tudsz adni az animációs diákoknak és pályakezdő alkotóknak?

Miután két évig, 2007 és 2009 között az Észt Művészeti Akadémia animáció szakára jártam, leginkább Priit Pärn-tanítványnak gondolom magam. Nem szeretnék valami semmitmondó szövegelésbe belekezdeni, tehát talán azt tanácsolnám mindenkinek, hogyha valakinek macskákról kell filmet készítenie, akkor előbb menjen el Isztambulba, és éljen együtt egy ideig a macskákkal. Ha erdei manókról kell filmet készítenie, akkor kapcsolja ki a telefonját, és menjen ki az erdőbe, és éljen egy kicsit ott, mint a tündérek. Így biza’!

Fordította Orosz Anna Ida

No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG