Contemporary Animation Horizons – A Countryside Animafest Cyprus és a Primanima fesztivál közös animációs műhelye

Primanima
~
6/10/2022
A Countryside Αnimafest Cyprus és a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál közös, hosszútávú szakmai programot hirdet. Szakítsd át a horizontokat velünk Contemporary Animation Horizons programunkban. Egy olyan eseménysorral készülünk, melyben workshopok, vetítések, mesterkurzusok és kiállítások is helyet kapnak, célunk pedig, hogy megvilágítsuk a művészi és kísérleti animációs filmek által a hagyományos és mainstream moziban feledésbe merült mozgóképes kifejező potenciálokat.

A programban fiatal, vizuális művészetekkel foglalkozó művészek és diákok vehetnek részt Magyarországról és Ciprusról. A gyakorlati programokra olyan fiatal művészek és egyetemi művészeti hallgatók pályázhatnak majd, akiknek nem kell feltétlenül az animáció területéről érkezniük. A résztvevők a program eseményei során kapnak ösztönözést arra, hogy kísérletezzenek, kibővítsék művészeti tevékenységük határait és hatással legyenek egymás munkáira. Hiszünk abban, hogy a résztvevők megközelítéseinek különbözősége gazdag teret ad a közös alkotó munkának. Emellett az, hogy a kísérleti animációs filmet használják eszközként új távlatokat nyithat az alkotók számára. A nyílt pályázaton kiválasztott művészek két négynapos animációs workshopon vehetnek részt. Az egyikre Cipruson, Salamiou faluban kerül sor a 22. Countryside Animafest Cyprus keretében 2023 augusztusában, a másikra pedig Budaörson a 11. Primanima fesztiválon.

A program két szakmai eseménnyel veszi kezdetét, elsőként 2023. márciusában Nicosiában, majd 2023. májusában Budaörsön. Ezek a találkozók nyilvánosak minden érdeklődő számára. Kiállítások, koncertek, filmvetítések, szakmai előadások várják a látogatókat, és ezeken az alkalmakon ismertetjük a programot, valamint az 5 ciprusi és 5 magyarországi résztvevő kiválasztásának folyamatáról is tartunk tájékoztatást.

Az első találkozó a nicosiai Hambis Városi Grafikai Múzeumban lesz március 31-én és április 1-én a ciprusi közönség számára.

Nicosia-ban a közönségnek lehetősége lesz arra, hogy olyan kortárs és klasszikus alkotók válogatott műveiből álló programot tekintsen meg, akik a kollázs technikával dolgoztak. A program kurátora Orosz Anna Ida, a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmtörténésze, a programot pedig Patrovits Tamás animációs filmrendező, Primanima Fesztivál igazgatója vezeti be a ciprusi közönségnek.

Orosz István, Keresztes Dóra: Arcok

Filmprogram:

Orosz István, Keresztes Dóra: Arcok
Reisenbüchler Sándor: Barbárok ideje
Patrovits Tamás: Magyar képek: Kanásztánc
Reisenbüchler Sándor: Az 1812-es év
Bánóczky Tibor, Szabó, Sarolta: A hódítók
Reisenbüchler Sándor: Pánik
Reisenbüchler Sándor: Holdmese
Molnár Jaqueline: Pirosvirágú narancskék

A vetítést mesterkurzus követi, amelyet a filmprogramban látott művekről való gondolkodás inspirál, valamint a technika bemutatása egy gyakorlati workshopon, amely nyitott lesz a találkozón résztvevők számára. 

A két napos programmal egyidőben a Hambis Városi Grafikai Múzeum ad helyet Patrovits Tamás eredeti filmkollázs munkáiból rendezett kiállításának is. A nicosiai hétvégén a legkisebbekre is gondolunk, egy animációs játszóházzal és a 10. Primanima fesztiválon bemutatott gyerekfilmekből a Primanima programkurátorai által válogatott PrimaKids Best of vetítéssel is készülünk.

Szemelvény Patrovits Tamás készülő kiállításából

A második találkozónak a budaörsi BABtér ad helyet 2023 májusában

A nicosiai rendezvényhez hasonlóan májusban a BABtérben (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér) mesterkurzusok, kiállítások, vetítések és workshopok kapnak majd teret. Készülünk egy kísérleti hang és zenei műhellyel, melyben ciprusi és magyarországi zenészek közreműködésével zenei etűdök készülnek majd. A cél az, hogy a zenészek által komponált anyag inspirációként szolgáljon a jövőben pályázó fiatal vizuális művészek számára a gyakorlati workshopokon.

A harmadik és negyedik állomás – kísérleti animációs műhelyek

A nicosiai és budaörsi tavaszi eseményeket követően júniusban választunk ki a beérkezett pályázatok alapján mindkét országból 5-5 résztvevőt, akik Cipruson és Magyarországon találkoznak és kezdenek közös alkotó munkába. A program során készült munkák mindkét fesztiválon bemutatásra kerülnek. A résztvevők támogatást kapnak az utazásukban, a két fesztivál biztosítja számukra a vendéglátás költségeit (azaz a szállást és az étkezést), a felszereléseket, az anyagokat, a technikai képzést és a segítséget a projekt befejezéséhez, azaz a nyílt felhívásra benyújtott és a részvételre kiválasztott pályázat/ötlet megvalósításához.

A kísérleti animációs műhelyek dátumai

22nd Countryside Animafest Cyprus – Augusztus 6-9. között Salamiou-ban Cipruson

11th World Festival of First Animations Primanima – Október 9-13. között Budaörsön

A pályázással kapcsolatos információk hamarosan elérhetőek lesznek, kövesd az oldalainkat, hogy ne maradj le róluk!


No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG