Akaratlanul is vonzódom az egyszerű, harmonikus, minimál dolgokhoz – Interjú Gerzsenyi Judittal

Primanima
~
2/9/2022
Építész, budaörsi lakos, aktívan részt vesz a város civil kulturális közösségi eseményeinek életében és szervezésében. A Húsznegyven Egyesület alapítója, mely szervezet többek között épített környezeti nevelés foglalkozásokat és nyári építésztáborokat szervez gyerekek számára. A Primanima fesztivál rendszeres látogatója, egyik évben még zsűriként is részt vett az eseményen. A 10. Primanimán a Zichy Major szolgált a Jumpstart Installáció helyszínéül, a 11. Primanimán pedig a Contemporary Animation Horizons magyarországi workshopon készült munkáinak biztosít teret.

Milyen animációs filmeket néztél szívesen gyerekkorodban?

Mindent, ami csak jött. A 70-es évek végén, 80-as évek elején voltam gyerek. Minden esti programom a tévétorna-tévémaci-esti mese-tévémaci combo volt. Mindenevő voltam, de kedvenceim a Frakk, a Mekk Mester és a Mézga család voltak.

Építészként dolgozol, ez jelent-e valamilyen plusz szemszöget egy animációs film nézése során? Milyen szempontokat fogsz érvényesíteni a zsűrizés során?

Az építészeknek nagyon fontos a vizuális kultúra és a grafika. Én személy szerint nagyon szeretem a minimalista, letisztult megjelenést, ami meghatározó a mai építészeti ízlésben is. Akaratlanul is vonzódom az egyszerű, harmonikus, minimál dolgokhoz – animációs film esetén is.

Gerzsenyi Judit a 2019-es Primanima fesztivál megnyitóján

Neked is vannak gyerekeid. Most milyen viszonyban vagy a gyerekeknek szóló animációs filmekkel?

Ahogy nőttek a gyerekeim, végignéztem velük újra gyerekkorom magyar rajzfilm sorozatait, mindent, amit kiadtak DVD-n. Szerencsére ők is nagyon szerették azokat. Úgy nőttek fel, hogy nincs tévé csatorna bekötve hozzánk, csak azt nézték, amit betettek DVD-n. 

Később jöttek nyilván az egyéb, mai animációs filmek is – szinte mindent megnézünk, ami elérhető. A legnagyobb családi kedvenceink a brit Aardman Animations rövidfilmjei: a Shaun a bárány, Wallace és Gromit és társaik. Bármikor szívesen megnézek egy-egy epizódot belőlük.

Minden évben itt vagytok az egész családdal a Primanimán. Mit gondoltok, miért érdemes eljönni?

Mi, családilag semmiképp nem hagynánk ki - idén (2022) már az egyik lányom is tagja a diák zsűrinek.

Mint budaörsi, különleges élmény azt látni, ahogy az álmos kisvárosunk átalakul egy pezsgő, külföldiektől nyüzsgő kulturális közeggé. De nem csak budaörsieknek izgalmas ez – a fesztiválprogram mindig nagyon érdekes. Jó látni, hogy a fiatalokat milyen problémák foglalkoztatják, miket és hogyan dolgoznak fel a kisfilmjeikben. Minden film egy külön kis világ - ez a néhány nap arról szól, hogy mint egy utazás során, ezeket a kis élményeket ízlelgetjük.

Milyen építészeti kezdeményezések vannak ma Budaörsön?

Van egy kis helyi építész egyesületünk, a Húsznegyven Egyesület, és rendszeresen tartunk építész kiállításokat, programokat a Zichy Major épületében.

Most egy érdekes installáció van a nagy kiállítótérben: építési állványzatból építettünk egy hullámzó teret, amit annak megfelelően tudunk alakítani, hogy az adott programunk milyen környezetet kíván meg. A fesztivál alkalmából több program és kiállítás lesz ebben a térben, remélem izgalmasnak találja majd a fesztiválközönség.

No items found.
HUN
ENG
HUN
ENG