Animáció kamaszoknak

A PrimaTeen kezdeményezés a 2019-es Primanimán született meg, amikor először indítottunk egy új programszekciót, amely kifejezetten a tinédzser korosztály számára készült animációs rövidfilmeket mutatott be.

Már a filmek kiválasztása során is bevontunk Peer Krisztina klinikai gyermek és ifjúsági szakpszichológust, aki abban segítette a fesztivál progromkurátorait, hogy a kamaszok valóban az életkoruknak megfelelő animációs filmekkel találkozzanak. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a nézők ne csupán passzív fogyasztói legyenek ezeknek a tartalmaknak, hanem hogy valódi beszélgetés tudjon kialakulni a filmek témái körül, így Peer Krisztina a fesztivál alatt segítő beszélgetéseket is facilitált iskolás csoportokkal. A budörsi helyszínen nagy sikerrel zárult 2019-ben ez az új programszekció, illetve egy rövid szakmai anyagot is küldtünk a többi országos és határontúli PrimaTeen vetítések helyszíneire (Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Szekszárd, Szeged, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy), ahol szintén segítő beszélgetések zajlottak.

A PrimaTeen nemzetközi és hazai kisfilmes válogatás célja, hogy a kamaszokat egy komfortos vizuális világon keresztül szólítsa meg és a filmek segítségével olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a csoportnyomás, a krízishelyzetek megélése. A serdülőkor egyik legfontosabb feladata az identitás megtalálása, amelyhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok társadalmi és egyéni problémákról beszélgessenek a kortársaikkal és a számukra releváns felnőttekkel, illetve képesek legyenek a kortárs közösségbe beilleszkedni és elfogadtatni önmagukat. Ezek a filmek és a róluk való beszélgetés ezt a folyamatot hivatottak megsegíteni. Emellett a PrimaTeen külföldi példákat is szem előtt tart, mint pl. a Berlinale Generation szekciója, és az itthon is nagy sikerrel működő Suli Mozi vagy a Diák Verzió, hogy bővítse a vizuális kultúra oktatásának lehetőségeit, és alkalmat teremtsen a kamaszoknak a kommunikációra az animációs filmek segítségével.

A PrimaTeen immár programmá nőtte ki magát és más szakemberek (drámapedagógusok, művészetterapeuták) bevonásával 2022-ben először turnéra indult az országban Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Célunk, hogy olyan helyszínekre is eljussunk, ahol a médiaértés és a vizuális kultúra oktatása eddig nem volt prioritás. Azokra a az iskolákba, amelyen nem tudunk személyesen elmenni, online juttatjuk el a vetítési programot, valamint a Kajos Rebeka és Somorjai Márton által készített foglalkozástervet, melyet Peer Krisztina lektorált. Így a pedagógusok, szociálismunkások, más segítő szakemberek is segítséget kapnak a program vezetéséhez.

Mélyedj bele!

Jelentkezz grafikai-festészeti foglalkozásra, risográfiával, linó- vagy fametszéssel kapcsolatos csoportos alkotómunkára!

HUN
ENG