Gyerekeknek & Kamaszoknak

Animációs és grafikai kurzus középiskolásoknak

Animációs és grafikai kurzus középiskolásoknak

 • Kézműves jellegű és stop-motion (báb) animációra épülő foglalkozások
 • Grafikai ismeretek és gyakorlatok: sokszorosított grafika, tipográfia, képregény, zine
 • A kreativitás kibontakoztatása
 • Fejlesztési program, javasolt otthoni munkavégzéssel
 • Korszerű digitális eszközök használatának gyakorlata
 • A diákok a professzionális animációs stúdióinkat használhatják
 • A művészeti, kísérletező munka felerősítése
 • Animációs és grafikai technikák elmélete és gyakorlata (rajzi animáció, stop-motion, 2D animáció, háttértervezés, karaktertervezés)
 • Törekvés a szakmai portfólió kialakítására
 • Egyéni képességfejlesztés és csoportmunkák, alternatív modell
 • Magyar és angol nyelven is

Az érdeklődési terület kibontása

A középiskolások általában akkor jelentkeznek hozzánk, amikor „érdekli őket az animáció”, de még nem biztosak abban, hogy valóban ezen a területen erősítsék meg tanulmányaikat. A BABtérben segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a diákok az animáció műfajában mélyebb ismereteket szerezzenek. Mélyebb tudással pedig már biztosabban lehet kitapogatni a jövő lehetséges útjait. Törekszünk rá, hogy a fiatalok körében népszerű „anime” stílus kereteit kitágítsuk, és felmutassunk számos, az európai kulturkörből eredő megközelítési módot, amelyek későbbi, esetleges felvételiken is számítani fognak.

Az animációs-vizuális művészeti szakkör 90 perces foglalkozásai során a legkülönfélébb technikákat lehet kipróbálni és elsajátítani. Rajz-, báb-, gyurma-, legó-, papírkivágásos rajzfilmeket készülnek.

Oktatási modellünk a kreativitás kibontakoztatására épít, és arra, hogy a középiskolás diákok megtalálják helyüket és kedvüket a vizuális művészetek világában, és hogy udatos használói legyenek a médiának.

Fontos hogy nem kellenek „különleges” rajzi képességek, mert szerintünk minden fiatal tehetséges, csak meg kell találni azt a kifejezési formát, amelyben az egyén megtalálja önmagát. Az animációkészítés minderre kitűnő lehetőség, mert a műfajnak hatalmas a tárháza. Megtalálhatóak benne a hagyományosnak tekinthető kompetenciák ugyanúgy, mint a korszerű digitálisak. Mi nem teszünk különbséget e kettő között, mert mindkettőt fontosnak tartjuk. Foglalkozásaink során természetes módon keverednek a technikák és technológiák.

A forgatókönyvtől a vágásig

A középiskolásokkal végigkövetjük az animációs filmkészítés fázisait a forgatókönyvírástól, a figura- és látványtervezésen át a mozgatásig, vágásig.

A diákok megtervezhetik és megrendezhetik első saját animációs kisfilmjüket. A hagyományos, kézműves technikákat ötvözzük a  számítógépes felvételi eljárásokkal. A stúdió Apple számítógépekkel, Canon kamerákkal, filmes lámpákkal, trükkasztalokkal professzionálisan felszerelt műhely. Az animáció készítés olyan tevékenységek tárháza, melyben megtalálhatóak a rajzi foglalkozások is, de a rajzolás nélküli filmforgatás is, mint például a legóanimáció.

A képzés során mind az egyéni képességfejlesztés, mind a csoportos kompetenciák fejlesztése szerepet kap, mivel az animációkat lehet csoportosan is készíteni. A szakkörben az animációkhoz hangfelvételeket is készítünk, így a zenéléssel illetve a zörejezéssel is foglalkozunk. A BABtérben számos pengetős és ütőhangszer a rendelkezésre áll: gitár, basszusgitár, saz, cajon, darbuka, ukulele, szájharmonika, kalimba, esőbot, didgeridoo, doromb, ütőgardon, midi billentyűzetek, zenei szoftverek.

A diákok saját, egyéni terveikkel is érkezhetnek a szakkörre, de minden gyereknek (és szüleiknek) ajánlani fogjuk a hónapra lebontott oktatási tervünket és az abban való résztvételt. 

Oktatóink angolul is beszélnek, így műhelyünkbe az angol anyanyelvű vagy angol nyelvet beszélő diákokat is szívesen látjuk.

Érdekesen hangzik?

Jelentkezz

Somorjai-Pálvölgyi Nóra
+36 20 299 99 85
nora.babter@gmail.com

Mikor?

Minden szerdán 16.30 – 18.00 között.

hol?

BABtér, 2040 Budaörs, Templom tér 12.

Mennyibe kerül?

Egy alkalom: 6.000 Ft, havi bérlet esetén 5.000 Ft/alkalom (a bérletet hónap elején állítjuk ki, az adott hónap alkalmainak száma szerint), első féléves bérlet 4.000 Ft/alkalom (szeptembertől-januárig 18 alkalom, 72.000 Ft).

Kivel fogsz találkozni?

Patrovits
Tamás
animációs rendező, grafikus, fesztivál- és BABtér igazgató
Hu-Yang
Kamilla
grafikus, illusztrátor
Szekrényes
Zsolt
Primanima rezidens, animációs hallgató
Módy
Luca
animátor, animációs oktató

További programjaink

HUN
ENG
ENG
HUN
ENG