Printhouse

Leszel te is RISO-rajongó?

RISO
RISO Workshop
RISO Workshop
RISO Workshop

Risográfia

A Primanima Print House nyomdai-grafikai stúdióban sokszorosított grafikával, többek között risográfiával, linómetszetek, szitanyomatok, poszterek, naptárak, zine-k, képregények, illusztrációk készítésével, valamint ezek oktatásával foglalkozunk. Célunk, hogy a hagyományos és kortárs technikákon alapuló grafikai művészeteket széles körben megismerje a vizuális megjelenés iránt fogékony, értő közönség.

A japán Riso Kagaku Corporation az 1980-as években fejlesztette ki első nyomdagépeit. A riso azóta az örökké fiatal grafikusművészek kedvence lett, mivel az eljárás egyesíti a hagyományos grafikai eljárások szépségét a korszerű digitális képalkotással. Nyomtatás során riso-gépünk először egy – vagy két szín esetén két –  kókuszrost alapú szitaszövetbe, azaz mesterfóliába égeti a képet, majd erről készülnek a direkt színű nyomatok. A nyomat természetes hatású, bevonat nélküli papírra készül, gazdagon pigmentált, a RISO szójaolaj alapú festékével, amelyeknek különleges vonzereje van. A RISO előnyeit legjobban a szubkultúra iránt fogékony művészeti szféra tudja megérteni és adaptálni, akik rajonganak a technológia ofszetnyomattól eltérő egyediségéért. Elsősorban számozott-szignózott nyomatok, képregények és fanzine-ok készülnek riso-val. Úgy a festék, mint a mesterfóliák természetes anyagokból készülnek. A nyomtatáshoz jó nedvszívó képességű, természetes jellegű, bevonat nélküli, 70-300 gr-os, A3-as papírokat használunk.​

Mi a Primanimánál nem csak megrendeléseket szeretnénk teljesíteni hanem át is szeretnénk adni a RISO életérzést. Ezen felbuzdulva elkezdtünk workshopokat és szakköröket tartani kicsiknek és nagyoknak, felnőtteknek és gyerekeknek. ​Ez egy risográf-tanfolyamnak is felfogható, hisz tökéletes bevezetést jelent a nyomtatási folyamatba.Ezekkel a kurzusokkal megismerheti a nyomatok lendületes és izgalmas új módjait egyedi és különleges módszerekkel, hogy új lendületet vihessen művészi folyamatába. Kinyomtatott, ezért a valóságnak pontosan megfelelő, teljes RISO színtáblázati kézikönyvünket stúdiónkban előzetesen is megtekintheted.

Hogy működik?

Riso, hagyományos módszer
Íme a hagyományos módszer. Beszkenneljük a maximum A3-as méretű, lehetőség szerint szürke tónusú grafikát. Két szín egyidejű használata esetén két A3-as grafikát kell beolvasni. A beszkennelt képekről készülnek a nyomatok. Workshopok során elsősorban ezt a módszert alkalmazzuk.
RISO, digitális módszer
Digitális módszer. Számítógépről, hálózaton keresztül nyomtatunk. A digitális előkészítéssel a végeredmény is pontosabb lesz. Az előkészítés részleteit a Rendelés menüpontban olvashatjátok el.
RISO, színblokkok
A hagyományos lézernyomtatókkal ellentétben egy riso gép úgynevezett színdobokkal működik, ami egyszerre egy vagy két színt tud kinyomtatni. Minden színnek saját tárolódobja van.
RISO, mesterfóliák
A riso gép először elkészíti a mesterfóliákat, majd kezdődik a nyomatás. A gép egymás után dobja ki a kész grafikákat, amelyeket szárító regálra teszünk, és legalább három órát száradni hagyjuk őket.
RISO, színdobok cseréje
Kettőnél több szín nyomása esetén először is meg kell várnunk míg megszáradnak az addig egy vagy két színnel kinyomtatott lapok. Utána cseréljük a színdobokat a gépben, és az új színekkel újra megnyomjuk a papírokat.
RISO, jelenleg 8 színdob érhető el stúdiónkban
Minden színnek saját tárolódobja van. Stúdiónkban már nyolc szín elérhető.

Nyomtatási csomagjaink

​Úgy a festék, mint a mesterfóliák természetes anyagokból készülnek. A nyomtatáshoz jó nedvszívó képességű, természetes jellegű, bevonat nélküli, 70-300 gr-os, A3-as papírokat használunk.​ Kinyomtatott, ezért a valóságnak pontosan megfelelő, teljes RISO színtáblázati kézikönyvünket stúdiónkban előzetesen is megtekintheted. Megrendelés előtt kérjük mindenképpen olvasd át a hasznos tudnivalókat!

Standard csomag (1 szín)

1 színű művészeti nyomatA3 (297 x 420 mm) , A3+ (320 x 432 mm)
Mesterfólia előállítása: 1000 Ft
A nyomtatás ára: 550 Ft / nyomat
A papír ára: 50-150 Ft / db fajtától és vastagságtól függően.
Számítógépes operátori óradíj: 5000 Ft, minimum szükséges 1 óra.

Amennyiben a grafikai nyomtatás előkészítése több, mint 1 óra, úgy azt előzetesen jelezzük ügyfeleinknek.

Egyedi, kérj ajánlatot!

Standard csomag (2 szín)

2 színű művészeti nyomat, A3 (297 x 420 mm), A3+ (320 x 432 mm)
Mesterfólia előállítása: 1000 Ft / szín
A nyomtatás ára: 900 Ft/nyomat
A papír ára: 50-150 Ft/db fajtától és vastagságtól függően.
Számítógépes operátori óradíj: 5000 Ft, minimum szükséges 1 óra.

Amennyiben a grafikai nyomtatás előkészítése több, mint 1 óra, úgy azt előzetesen jelezzük ügyfeleinknek.

Egyedi, kérj ajánlatot!

Fix áras csomag (1 szín)

Példányszám: 40 db
A3 (297 x 420 mm) vagy A3+ (320 x 432 mm) / 1 szín
Papír: Munken Pure 170g
1 színű művészeti nyomat

Az ajánlat tartalmazza a minimum szükséges 30 perces grafikai előkészítést.

Összesen 15 000 Ft + ÁFA

Fix áras csomag (2 szín)

Példányszám: 40 dbA3 (297 x 420 mm) vagy A3+ (320 x 432 mm) / 2 szín
Papír: Munken Pure 170g
2 színű művészeti nyomat

Az ajánlat tartalmazza a minimum szükséges 30 perces grafikai előkészítést.

Összesen 26 000 Ft + ÁFA

Programjaink egész évben