Piotr

Chmielwski

Chmielwski

Piotr

Résztvevő

#allat #POV #stop-motion #tehen

BIO

Az animációkészítésben szerzett tudásomat és képességeimet annak szentelem, hogy társadalmi kérdéseket vessek fel a vizuálitás eszköztárának segítségével. Különböző civil szervezetek számára készítek animációkat, és művészfilmrendezőként teszem meg éppen első lépéseimet. Autodidakta módon kezdtem el foglalkozni stop-motion animációval. Crab című animációs filmemmel debütáltam, mely remélhetőleg egy olyan filmsorozat első része, amely fontos történelmi eseményeket mutat majd be az állatok perspektívájából.

A projektről

About the workshop

Az a törekvésem, hogy empátiát ébresszek a közönségben más élőlények iránt. Szeretném a őket arra ösztönözni, hogy helyezkedjenek bele egy állat perspektívájába, és elgondolkodjanak el arról, hogy az állatok vajon miről álmodhatnak. Azt gondolom, hogy a más élőlények nézőpontjának felvételére és elfogadására tett kísérletek közelebb visznek bennünket ezekhez az entitásokhoz. Az állati tudatba való belépés eszközeként pedig a stop-motion technikát szeretném használni.

Referenciák

References

Kuku na fox – 2012

La Piedra del Muerto - 2013

How to talk about the world? – 2016

Access to water in schools in Somalia – 2017

AfryKamera film festival commercial – 2017

Unethical consumption – 2017

The secret of your smartphone - 2018

BEEconected - 2018

The Kite (as animator and props maker) – 2018

The art of helping – 2019

Crab – 2022

No items found.

Jumpstart

A Primanima Jumpstart egy tehetséggondozó kezdeményezés, amely „kettő az egyben”  lehetőség egy gyakorlati workshopon és egy forgatókönyv-fejlesztő programban való részvételre, amely már a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előtt elkezdődött, és utána egész évben folytatódott online és személyes konzultációk formájában. Az egyedülálló műhelymunkában 12 kiválasztott tehetségnek van lehetősége részt venni, akik a gyakorlati munka után egy dramaturg segítségével dolgoznak filmtervük forgatókönyvén. 

A program első eleme egy négynapos, gyakorlatközpontú műhely, amelyet az ausztriai Thomas Renoldner, az iráni Marzieh Emadi és Sina Saadat alkotók tartottak a Primanima előtt. A résztvevők itt egy közös animációs projektet hoztak létre, amelyet a fesztiválon mutattak be a budaörsi Majorban. A műhely résztvevői magára a fesztiválra is meghívást kaptak, ahol vetítéseken, fórumokon és mesterkurzusokon vehettek részt. A fesztivál hetének második felében saját animációs filmterveikhez is tanácsot kérhettek a magyar animációs filmrendező és dramaturg Hermán Árpádtól, illetve csoportos megbeszéléseken is prezentálhatták önálló projektjeiket. A fiatal tehetségek a közös élmény folytán lehetőségük van erős kapcsolatot építeni egymással, és még 11 alkalommal, havonta vehetnek részt konzultációkon forgatókönyvük fejlesztése érdekében. A Primanima Jumpstart tehetségfejlesztő programja egyedülálló abban, hogy a résztvevők a gyakorlati workshop eseménye után hosszútávú támogatást kapnak.

A 10. Primanimán startolt Jumpstart megvalósításában partnereink is aktívan résztvesznek. A visegrádi térség kiemelkedő filmes és animációs szakmai platformjaival működünk együtt. Nagy segítséget nyújtott nekünk a lengyelországi MOMAKIN, akik csapata révén résztvevőink meghívást kaptak a 2022-es ANIMARKT Stop Motion Forumra, a CEE Animation Forum, akik gyakorlati útmutatást adtak a fórumra történő jelentkezésről, és a szlovák StoryLab, akik az egyik résztvevőnket delegálták. A programban mentorált alkotóknak eszerint nagyobb lehetőségük adódik a térség más animációs szakmai programjainak a látogatására, valamint lehetőségük van a már létező és jól működő regionális hálózatokhoz is csatlakozni. 

Jumpstart

Primanima Jumpstart is a talent development initiative that offers a "two-in-one" opportunity to participate in a practical workshop and a script development programme that started before the 10th Primanima World Festival of First Animation and continued throughout the year in the form of online and in-person consultations. The unique opportunity for 12 selected talents to take part in the experimental workshop is followed by a practical session in which they are working on the script of their film project with the help of a dramaturg.

The first part of the programme is a four-day, practice-oriented workshop held right before Primanima by Austrian artist Thomas Renoldner, Iranian artists Marzieh Emadi and Sina Saadat. Here the participants created a collaborative animation project, which was presented at the festival in the Major in Budaörs. The participants were also invited to the festival itself, where they had the opportunity to participate in screenings, forums, master classes and the festival's vibrant life. During the second half of the festival week, they could also consult a Hungarian animation filmmaker and dramaturg Árpád Hermán for their own animation film projects and present their individual works in group sessions. The young talents have the opportunity to build strong relationships with each other through the experience and will have 11 more monthly consultations to develop their scripts. Primanima's Jumpstart talent development programme is particularly unique in that participants receive long-term support after the practical workshop event.Our partners are also actively involved in the implementation of Jumpstart, which was launched at the 10th Primanima. We collaborate with prominent film and animation professional platforms in the Visegrad region.

We have received great help from MOMAKIN in Poland, whose team enabled our participants to be invited to the 2022 ANIMARKT Stop Motion Forum, the CEE Animation Forum, who provided practical guidance on how to apply to the Forum, and StoryLab in Slovakia, who delegated one of our participants. Creators mentored in this programme have wider access to other animation industry events in the region, as well as the chance to join existing and well-established regional networks.

HUN
ENG
HUN
ENG